Dagboek Ditte

Sweet Nature

Flatcoated retrievers

   Dagboek van Ditte's nest augustus 2020

13 juni Begin juni is Ditte loops geworden. Na het bepalen van de progesteronwaarde

is Ditte half juni gedekt. De dekkingen zijn goed gegaan. Het afwachten is begonnen.

Over 4 weken zal er een echo worden gemaakt.


13 juli Na 4 weken wachten, had ik vandaag de afspraak staan voor de echo.

Dit is altijd weer een spannend moment. Al een paar dagen had ik het vermoeden dat Ditte drachtig is, maar je weet het pas zeker als de echo het ook bevestigd. Zodra de echokop op de buik van Ditte werd gezet, was meteen de 1ste pup zichtbaar. Toen we verder keken, zagen we al vrij snel nog een paar pups. Het is nu nog een paar weekjes afwachten voordat de pups worden geboren.

25 juli Ditte is inmiddels bijna 6 weken drachtig. Haar buik begint inmiddels wat dikker te worden en ze ligt veel te slapen. Tijdens de wandelingen is er nog weinig te merken van de dracht. Ze dolt lekker met de andere honden en vind het geweldig om dummy's te zoeken.

Sinds een paar dagen logeert broer Leffe hier ook. Normaal gesproken kwam hij hier 3 keer per week, maar sinds de Corona uitbraak is hij hier niet meer geweest. Ze vonden het dan ook leuk om elkaar weer te zien.

van links naar rechts Linn, Svea, Ditte, Leffe en Susse

28 juli Broer Leffe is inmiddels weer naar zijn eigen huis en hierdoor is de rust in huis wedergekeerd. Met Ditte gaat het goed. Ze krijgt inmiddels extra eten, want ze had niet meer genoeg aan het voer dat ze kreeg. Tot nu toe kreeg ze nog geen extra voer, omdat de pups anders te groot kunnen worden en dit zou tot problemen kunnen zorgen bij de bevalling.

Het was vandaag een bijzondere dag, want ik heb voor het eerst de pups voelen bewegen in de buik. 

2 augustus Ditte is vandaag 7 weken drachtig. Haar buik is inmiddels al een stuk dikker. Vandaag een uitstapje gemaakt naar tuincentrum Ranzijn, waar ik Ditte heb gewogen. Inmiddels is Ditte 2,9 kg aangekomen. Volgende week zal ik haar weer wegen en ben ik benieuwd hoeveel ze dan weegt.  

9 augustus De afgelopen dagen had Ditte het erg zwaar. Je kan zeggen dat de laatste loodjes erg zwaar zijn. Ditte wil alleen nog naar buiten voor een plasje of poepje, maar verder probeert ze zoveel mogelijk verkoeling te zoeken in huis. De bedoeling was om haar vandaag weer te wegen, maar met een temperatuur van 35 graden buiten wil ik haar niet meer in de auto meenemen.

Ditte is aanstaande dinsdag 58 dagen en dat betekend dat de pups geboren mogen worden. Ik hoop dat ze nog even blijven zitten, maar heb vandaag al wel de werpkist neergezet waarin ze zal bevallen. Op deze manier kan ze alvast aan werpkist wennen.

12 augustus Afgelopen nacht is Ditte erg onrustig geweest. Haar temperatuur is iets gezakt en dat kan betekenen dat ze binnen 48 uur zal bevallen.

Gedurende de dag trek Ditte zich terug in de bench en is ze helemaal inzichzelf gekeerd. Haar nichtje Susse houdt haar goed in de gaten en ligt de hele dag voor de bench. 

Rond 24 uur gaan we proberen nog wat te slapen. Ditte ligt te hijgen, maar is verder rustig.

13 augustus Rond 3.45 uur maakt Ditte mij wakker en wil ze naar buiten. Na een plasje en poepje, wil ze snel weer naar huis. Ditte komt weer bij mij liggen en terwijl ze hier ligt voel ik dat ze aan het persen is. Ze is duiddelijk sneller gegaan dan ik had verwacht, maar gelukkig staat alles klaar. Ik leg Ditte in de werpkist en ga er zelf bijzitten. Om 4.30 wordt de eerste pup geboren, een reu. Daarna komen er nog 3 reuen en om 11.40 wordt het eerste teefje geboren. Het is nu afwachten of er nog meer pups komen. Ditte gaat slapen en lijkt klaar te zijn. Ik twijfel echter of er nog een pup zit, dus voor de zekerheid naar de dierenarts om een röntgenfoto te maken. Er zijn geen pups meer te zien. Ditte is klaar met de bevalling en is moeder geworden van 5 puppies (4 reutjes en 1 teefje). 

14 augustus Ditte en de pups hebben een rustige 1ste nacht gehad. Ditte heeft nog last van naweeën en ligt hierdoor nog te hijgen in de werpkist. De pups kruipen zelf naar de tepels als het tijd is om te eten. Ze zijn in een dag tijd al goed gegroeid en sommige zijn al meer dan

100 gram aangekomen. 

17 augustus Ditte had gisteren veel last van stuwing. De pups lagen bijna de hele dag door aan de tepels en dit gaf Ditte rust. Zodra de pups even niet meer dronken, nam de onrust bij Ditte toe en wist ze niet goed waar en hoe ze moest liggen. In de avond nam de stuwing duidelijk af en hebben we gelukkig een rustige nacht gehad.

Vandaag kwam Ditte pas echt tot rust. Geen naweeën en stuwing meer. Ze heeft de hele dag geslapen.

20 augustus De pups zijn vandaag alweer 1 week oud en doen het goed. Ze hebben inmiddels allemaal hun geboortegewicht verdubbel en wegen nu allemaal meer dan 1 kilo.

Gisteren heb ik de nageltjes geknipt.  

24 augustus De pups blijven onrustig na de voeding. Ze komen goed aan, maar zijn niet tevreden. Vandaag gestart met bijvoeding per fles en hierna zijn ze duidlijk wel voldaan.  

De oogjes gaan open.

27 augustus De pups zijn vandaag 2 weken oud en hebben hun 1ste wormenkuur gekregen. Sinds een paar dagen hebben de pups spuitpoep. Gelukkig lijken ze hier weinig last van te hebben. Ze worden steeds bewegelijker en klimmen regelmatig uit de werpkist. 's Nachts sluit ik de kist zodat ze er niet uit kunnen terwijl ik lig te slapen

De pups hebben inmiddels ook ontdekt dat ze op de doodligrand kunnen liggen. Nu ze langzaam aan te groot worden, vinden ze dit een lekker plekje om te slapen.

29 augustus Sinds een week ligt Ditte voor de werpkist en gaat alleen bij de pups liggen als ze gevoed moeten worden. Sommige zijn het hier niet mee eens en hebben ontdekt dat je mamma goed kan gebruiken om uit de kist te komen. In de meeste gevallen om stiekem even tussendoor een extra slokje te nemen, maar soms is het ook gewoon lekker om bij mamma te slapen.

Na de voeding is het erg lekker om uit te buiken hangend over het randje van de werpkist.