Dagboek van Ditte nest 2

   Dagboek van Ditte nest maart 2023

5 januari In december is Ditte loops geworden en begon het afwachten wanneer ze kon worden gedekt. Vanwege alle feestdagen die er aan zaten te komen heb ik alvast wel de eigenaren van Benti op de hoogte gebracht. Het nieuwe jaar begon met een dekking en nu is het afwachten of de dekking gelukt is. Over 4 weken zullen we dit weten.


30 januari Inmiddels zijn er 4 weken voorbij en was vandaag de echo. Hierop was al vrij snel te zien dat Ditte drachtig is. Voor Benti zal dit zijn 1ste nestje gaan worden en voor Ditte haar 2de. De komende 5 weken mag Ditte lekker rustig aan doen en zal ik de nodige voorbereidingen treffen voor het komende nestje.

5 februari Ditte is vandaag precies 5 weken drachtig. Tijdens de wandeling is nog niet te merken dat ze drachtig is. In huis is Ditte haar gedrag duidelijk anders. Ze volgt mij overal, ligt het liefste de hele dag bij mij en als ik even weg ga merk ik dat ze dit niet fijn vind. Ook is te merken dat haar eetlust toeneemt. Als ze een koekje krijgt, eet ze het liefste ook je vingers op. Als ik goed kijk zie ik dat haar buik al iets ronder wordt.

21 februari Ditte is inmiddels al weer ruim 7 weken drachtig. Haar buik is al goed gegroeid. Als Ditte naast mij op de bank ligt en ik mijn hand op haar buik leg zijn de pups goed te voelen. Ze vindt het fijn om mee te gaan wandelen, maar je merkt wel dat dit wat langzamer gaat. 

26 februari Ditte is vandaag precies 8 weken drachtig. Tijdens de wandelingen heeft ze moeite het tempo van de andere bij te houden. Op een afstandje volgt ze mij en de andere honden. Omdat de puos inmiddels redelijk wat ruimte innemen, krijgt Ditte nu een paar keer per dag kleine beetje te eten. 

Vandaag heb ik de werpkist neergezet, want vanaf morgen mogen de pups geborren worden. De vorige keer is Ditte met dag 59 bevallen. Hopelijk houdt ze het dit keer iets langer vol.

2 maart Ditte heeft een onrustige nacht gehad. Ze begon gisteravond laat met spugen en heeft dit vannacht ook nog een paar keer gedaan. Haar temperatuur blijft goed en verder zijn er nog geen tekenen dat ze gaat bevallen. 

De temperatuur bij Ditte heb vandaag iets vaker gemeten en ik heb haar meer rust gegeven. De rest van de dag is rustig verlopen.

5 maart vandaag is Ditte 9 weken drachtig. Ze is nog rustig, maar bij het opstaan moest ze weer overgeven en blijkt haar temperatuur gedaalt. De verwachting is dat ze vandaag of morgen zal gaan bevallen.

Gedurende de dag zakt haar tempertuur verder. Ditte is verder nog rustig en ligt veel te slapen.

Aan het einde van de avond lijkt ze weeën te krijgen. Het is nu afwachten wanneer de eerste pup geboren zal worden.

6 maart Gedurende de nacht begint Ditte steeds meer weeën te krijgen. Ze zucht ze rustig weg en valt tussen de weeën door in slaap. Om 7 uur wordt ze ineens heel onrustig. Het kan niet lang meer duren voordat de 1ste pup geboren zal worden.

Om 8.43 uur wordt de 1ste pup geboren, een reutje.

Hierna worden er nog 3 reutjes geboren. De vraag is of het allemaal reuen worden of dat er toch nog een teefje zal komen. Ditte begint weer te persen en pup 5 wordt geboren. Dit keer is het een teefje. Ditte lijkt haar vorige bevalling te kopieën, want ook toen werden er na 4 reutjes een teefje geboren. Ditte is echter nog niet klaar, want ze blijft onrustig en begint weer te persen. Zal er dan nog een teefje komen of wordt het reu nummer 5. De pup wordt volledig in de vliezen geboren. Bij het openbreken van de vruchtzak wordt al snel duidelijk dat het geen teefje is, maar wederom een reu. Ditte wordt na de geboorte van deze pup helemaal rustig en valt inslaap. Ze is vandaag bevallen van 5 flinke reuen en een vorse teef. De gewichten liggen tussen de 430 gram en 510 gram. 

7 maart De pups zijn vandaag 1 dag oud. Ditte en de pups hebben een rustige nacht gehad. De pups zijn lekker bewegelijk en weten al goed de tepels te vinden. 

Zus Catoo komt af en toe even kijken naar haar broertjes en zusje. Ze moet echter nog wel wat afstand houden van de pups en dit laat Ditte weten door zachtjes te grommen.

12 maart Inmiddels zijn de pups al weer 7 dagen oud. Ze zijn rustig en tevreden. Iedere 2 uur melden ze zich voor de voeding. Ditte is de afgelopen 2 dagen wat onrustig. Ze heeft waarschijnlijk last van stuwing.

De eerste 4 dagen heeft Ditte hoofdzakelijk in de werpkist doorgebracht. Ze kwam er alleen uit voor haar poepje en plasje. Inmiddels komt ze zo nu en dan ook uit de kist en geniet ze er van om even naast mij op de bank te liggen.

15 maart De pups hebben sinds een dag spuitpoep, waarschijnlijk doordat de melk van Ditte een lacerende werking heeft. Gelukkig lijken ze er weinig last van te hebben. 

Na 10 dagen twee keer per dag wegen heb ik vandaag moeten vaststellen dat de pups minder snel aankomen dan ik had gehoopt. Ze hebben daarom allemaal 30cc flesvoeding gekregen met een flesje. Voor de reutjes was de fles even wennen, maar na 10 minuten proberen snapte ze het allemaal. Het teefje had meteen door wat ze met de fles moest doen.

Na het flesje waren ze allemaal helemaal uitgeteld. Hierdoor had ik de mogelijkheid om bij alle pups de nageltjes te knippen. 

17 maart Door de extra flesvoeding groeien de pups inmiddels allemaal goed en zijn ze allemaal boven de kilo. De pups worden ook steeds bewegelijker. Teefje Roze en reutje Groen is het inmiddels gelukt om uit de werpkist te klimmen. Even weglopen als de pups wakker zijn lukt nu niet meer. voor de veiligheid van de pups wordt de kist af en toe even afgesloten zodat ze er niet uit kunnen vallen. 

Als je goed kijkt zie je dat de oogjes open gaan. Op dit moment zijn het nog spleetjes. Ook lijken de pups soms te reageren op bepaalde geluiden. Heel langzaam veranderen de pups van zwarte hulp behoevende "molletjes" in kleine ondernemende hondjes.  

19 maart De pups hebben vandaag hun 1ste wormenkuur gekregen. Ze vonden dit allemaal erg vies, maar gelukkig konden ze de vieze smaak meteen wegdrinken bij Ditte. Na de wormenkuur waren de pups de rest van de dag wat onrustig. Waarschijnlijk doordat ze last hadden van krampjes. Door ze iets vaker bij Ditte te laten drinken, nam de onrust af en konden ze lekker slapen. 

20 maart Vandaag zijn de pups precies 2 weken oud. Na de onrust van gisteren zijn de pups vandaag weer tevreden en slapen veel. De oogjes en oortjes zijn open en als ik in de opening van de werpkist ga zitten en een ritselend geluid maak, komen sommige pups naar mij toe. Sommige pups zijn de afgelopen dagen zo hard gegroeid dat ze al voor de derde keer een nieuw herkenningsbandje krijgen.

Sinds een paar dagen lijken de pups een ritme te hebben qua eten, slapen en spelen. Dit is vooral erg prettig in de nacht.

22 maart Het was vandaag een drukke dag. Oom Leffe en halfbroer Sverre kwamen een dagje langs. Oom Leffe had weinig interesse in zijn neefjes en nichtje. Hij vond zijn zus Ditte leuker, want af en toe vloeit Ditte nog iets en dit ruikt lekker. Halfbroer Sverre had duidelijk meer interesse. Regelmatig wierp hij een blik in de werpkist als deze was afgesloten of kwam hij snel even kijken zodra het deurtje van de kist openging. De pups vonden deze extra aandacht erg leuk.